Социалистическата партия на Педро Санчес спечели най-много гласове  на неделните

...
Социалистическата партия на Педро Санчес спечели най-много гласове  на неделните
Коментари Харесай

Социалистите печелят изборите в Каталуния, но без мнозинство

Социалистическата партия на Педро Санчес завоюва най-вече гласове  на неделните районни избори в Каталуния, което нанесе удар на сепаратисткото придвижване, оповестява Politico.

Просепаратистките партии в Каталуния не съумяха да получат общите 68 места, нужни за сформиране на съдружно държавно управление.

Това се случва за първи път от повече от десетилетие , отпреди да стартира стремежът към самостоятелност, прочут като " el procés ".
 Сепаратистите губят на районния избор в Каталуния
Сепаратистите губят на районния избор в Каталуния

Резултатът може да окаже въздействие върху властта в Мадрид

Салвадор Ила, водач на каталунското крило на социалистите на Санчес , приветства резултата като началото на " нова епоха " в района , макар че неговата партия също не съумя да реализира болшинство и ще би трябвало да потърси договорка с други в камарата, с цел да образува държавно управление.

Социалистите си осигуриха 42 от 135 места в каталунския парламент, като съвсем всички гласове са преброени. Сепаратистката партия Junts на Карлес Пучдемон, индивидът, който като президент на Каталуния през 2017 година се опита да разгласи самостоятелност от Испания, се подреди на второ място с 35 места. Колегите сепаратисти ERC завоюваха 20 места, а други изостанаха още повече.

Изборите вършат бъдещето на Пучдемон нестабилно. Преди гласуването той даде обещание да напусне дейната политика, в случай че не бъде определен за районен президент, като сподели пред POLITICO, че има " право да си почине малко след тези доста сложни години ".
 Пучдемон се завръща в Каталуния и ще се бори за преизбиране на 12 май
Пучдемон се завръща в Каталуния и ще се бори за преизбиране на 12 май

Със завръщането си обаче той рискува да бъде задържан на влизане в Испания

Каталунските гласоподаватели в неделя също дадоха подтик на дясноцентристката Народна партия, чиито места скочиха до 15 от едвам три.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР